معرفی اجمالی قرآن
قرآن معجزه جاویدان پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم است.
ایشان برای اثبات ادعای خود معجزات زیادی داشتند که بیان آنها در این مختصر نمی گنجد. اما از آنجائیکه رسالت حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم جهانی و ابدی است؛ بايد معجزه ی ایشان نیز ابدی باشد تا براي هميشه، پاسخگوی تمامی نيازهاي بشر باشد.
در میان معجزاتِ همه پیامبران ، قرآن تنها معجزه ای است که هنوز در میان مردم باقی است و افراد می توانند با تأمل در آن، به بررسي و كاوش پرداخته و راه درست را انتخاب كنند.
تمامي قرآن وحی الهی است و تمامي آيات و كلمات آن از جانب خدا بر حضرت محمد صلي الله عليه و آله و سلم نازل شده است.
نکته مهم این که تنها لفظ عربي قرآن وحی الهي است؛ و ترجمه های آن قرآن نيستند ؛ اين ترجمه ها براي استفاده بهتر كساني كه با زبان عربي آشنايي ندارند به زبانهاي ديگر برگردانده شده است.
مسلمانان، قرآن را از آن جهت معجزه الهي مي دانند كه تا كنون كسي نتوانسته مانند آن را بياورد؛ البته در طول تاريخ كساني بوده اند كه ادعا کردند توانسته اند مانند قران را بیاورند اما همه آنها در يك چيز مشتركند و آن اينكه اگر آنچه در برابر قرآن آورده بودند واقعا مي توانست با قرآن برابري كند آن را در همه جا منتشر ميكردند و بساط اسلام را بر مي چيدند در حالی که می بینیم هیچ گاه کسی نوشته های آنان را به رسمیت نشناخت و به آن اهمیت نداد
قرآن، کتاب زندگی است و مانند يك دفترچه راهنما كه توليد كننده براي محصول خود منتشر می کند خداوند نيز كتابي به نام قرآن براي هدايت بشر و راهنمايي او به سوي خود فرستاده هر چند انسان اشرف مخلوقات است و بواسطه عقلي كه خدا به او عطا كرده، مي تواند در بسياري از موضوعات راه را از بيراهه تشخيص دهد؛ اما در بعضي از مسائل مانند ارتباط با خدا، سرنوشت خود بعد از مرگ، راه برون رفت از پيش آمدهاي زندگي و مسائلي نظير اين كه عقل راه به جايي نمي برد قرآن بهترين گزينه براي پاسخ به سوالات و مشكلات اوست.
اما همين كتاب هدايت كننده، در بعضي از موضوعاتش نياز به توضيح و تشريح توسط كساني دارد كه دانشي مافوق بشري داشته باشند كه اين افراد چهارده معصوم علیهم السلام هستند. آنها با علم خدادادي خود آيات مجمل را براي ما تشريح مي كنند كه به عنوان نمونه مي توان به چگونگي وضو گرفتن ، نماز خواندن و روزه گرفتن و برخي احكام ديگر اشاره كرد.
همه کسانی که قصد دارند قرآن را مطالعه کنند، لازم است چندین نکته را مورد توجه قرار دهند. از آن جمله:
۱) شأن نزول: شأن نزول، یعنی شناخت مناسبتی که آیه به خاطر آن مناسبت نازل شده است. این شناخت به خواننده کمک می کند تا انگیزه و حکمت بعضی از آیات را بداند.
۲) تفسیر: تفسیر به معنای توضيح بيشتر در مورد آيات قرآن است. در واقع علم تفسير مي كوشد نقاط مبهم قرآن را براي كساني كه با آن آشنايي ندارند روشن کند.
منابع تفسير قرآن:
۱- برخي آيات ديگر قرآن
۲- روايات
۳- عقل
بهترين مفسرين قرآن با توجه به علم و آگاهي كاملي كه دارند ائمه معصومین علیهم السلام هستند.
در اين بين، نكته مهمي وجود دارد و آن اينكه در تفسير قرآن استفاده از عقل به تنهايي مي تواند منجر به تفسير به راي و گمراهي افراد شود؛ زيرا آنچه به عقل بشر مي رسد بسيار كمتر از آن است كه بتواند تمام منظور خداوند را درك نمايد چرا که در غير اين صورت نيازي به پيامبر و امام نبود.
۳) محکم و متشابه: قرآن در یک نوع تقسیم بندی آیات خود را به محکمات و متشابهات تقسیم می کند.
محکمات، آیاتی هستند که در ظاهر هیچ ابهامی ندارند. به همین خاطراین آیات را نمی توان به شکل دیگری معنا کرد.
مانند: غيبت نكنيد، عيب جويي نكنيد، كم فروشي نكنيد، و آياتي نظير اينها
در مقابل، آیاتی هستند که ابهاماتي در آنها وجود دارد و به چند صورت قابل تفسير هستند. برای فهم درست متشابهات، همان طور كه گفته شد باید از آيات ديگرو همينطور روايات و عقل استفاده كرد و از تفسير به رأي خودداري نمود.
نظرات (0)