اين دوّمين انجيل و دوّمين كتاب از كتب عهد جديد است، نويسنده آن يوحناي مرقس است و مي گويند اولين كسي بود كه چنين انجيلي را به رشته تحرير در آورد.
اينك موقعيت او و انجيل او را بررسي مي كنيم:
۱- شخصيت مرقس: از باب ۱۲ شماره۱۲ اعمال رسولان معلوم مي شود كه اسم او يوحنا و ملقب به مرقس بوده است. و از باب۴ شماره۱۰ رساله دوم پولس به كولسيان معلوم مي گردد كه وي عموزاده برنابا بوده است.
و از باب۴ شماره ۱۱ رساله دوم پولس به تيموتأوس معلوم مي شود كه او خادم پولس بوده است.
و در كتاب اعمال رسولان باب۱۲ شماره۲۵و باب۱۳ شماره۵و۱۳ همراهی مرقس را با پولس وبرنابا ذكر مي كند و در باب۱۵ شماره۳۷تا۴۰ مي نويسد: وقتي كه پولس و برنابا از انطاكيه قصد سفر نمودند برنابا خواست مرقس را با خود و پولس همراه ببرد، پولس راضي نبود و ميان برنابا و پولس و به واسطه اين امر نزاع شده از يكديگر جدا گشتند و برنابا به اتفاق مرقس به قبرس رفتند و كليد عهد جديد در صفحه۲۵ مي نويسد: پولس تصور مي كرد كه مرقس در خدمت به مسيح ثابت قدم نيست و در سفر ديگر از بردن يوحناي مرقس سرباززد.
۲- منبع اطلاعات مرقس: كليد عهد جديد صفحه ۲۶ مي نويسد : داستان انجيل را آن چنان كه از زبان پيشوايان بزرگ مسيحيت غالباً و به كرّات شنيده و خود در ضمن همكاري با آنان بكار بسته بود نوشت.
ودر صفحه ۲۷ مي نويسد: محتملاً مرقس در تدوين بعضي از قسمتهاي انجيل مطالب مدّوني دراختيار داشته است واز آنها استفاده كرده است.
و قاموس كتاب مقدس صفحه ۷۹۲ مي نويسد: هر چند مرقس حواري نبود ولي انجيل خود را تحت اثر توجه پطرس نوشته است.
۳- تاريخ تأليف : كليد عهد جديد در صفحه۲۶ مي نويسد انجيل مرقس در روم و در سال هاي بين۶۵ الي۷۰ ميلادي نوشته شده است و قاموس كتاب مقدس انتشار آنرا بعد از وفات پطرس و پولس ميداند ( سال ۶۸ ميلادي)
۴- كم و زياد شدن انجيل مرقس: كليد عهد جديد صفحه ۲۸ مي نويسد : يك حادثه قديمي باعث گرديد كه داستان مرقس از آنچه كه ابتدا از دست استاد به در آمده خلاصه تر و كوتاه تر گردد، انجيل مرقس به آيه۸:۱۶ پايان مي پذيرد، نسخ و متون باستاني انجيل مرقس معلوم مي کند كه آيات(۱۶:۹الي۲۰) بعداً اضافه شده است، به دشواري مي توان قبول كرد كه آيه مرقس۸:۱۶ جهت اختتام انجيل مناسب باشد، آيا مرقس نتوانسته است از ملاقات مسيح پس از قيام با شاگردانش سخن گويد؟
سپس مي نويسد: لذا بايد نتيجه گرفت كه مرقس داستان خود را با شرح ملاقات مسيح با شاگردانش درجليل، پايان داده باشد که در زمانهاي بسيار دور اين قسمتها گم شده و شخص نامعلومي اين چند آيه مرقس۹:۱۶الي۲۰ را به آن افزوده است تا جاي آيات گمشده را بگيرد.
از مطالب مذكورنتايج زير استفاده مي شود:
۱- مرقس حواري نبوده و در آغاز كار مورد اعتماد هم نبوده است.
۲- كتاب او شنيده هايي است كه از مسيحيان شنيده يا گفته هايي است كه از نوشته هاي قبلي گرفته بنابراين الهامي نيست.
۳- كتاب او حدود چهل سال بعد از عروج مسيح نوشته شده.
۴- درانجيل او تحريف روي داده است.
نظرات (0)